Un lot de cinci monede dacice din aur de tip Koson şi paisprezece podoabe dacice din argint, părţi ale unor tezaure mai mari recuperate recent din Germania, readuse, sâmbătă, în ţară, vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în cursul lunii august.
Directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, a explicat că preţul unei monede dacice din aur de tip Koson poate porni de la 500 de euro şi poate ajunge la 15.000 de euro, iar staterii tip Lisimah pot atinge preţuri situate între 700 euro şi 3.000 euro. Brăţările de aur au preţuri între câteva sute până la zeci de mii de euro. El a precizat că Sarmizegetusa Regia nu este singura zonă arheologică în care se desfăşoară activităţi intense de braconaj, Dobrogea, Oltenia, Banatul intrând în atenţia persoanelor care se ocupă cu astfel de lucruri.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a afirmat că recuperarea acestui lot de bunuri reprezintă finalizarea unei cereri de asistenţă judiciară adresată autorităţilor din landul Bavaria (Germania). El a precizat că piesele fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia înainte de 2008. Ele au fost partajate, astfel încât să fie îndepărtate de originea lor infracţională, ca aparţinând unor colecţii particulare, fiind observate însă de specialişti şi recuperate ca părţi ale Tezaurului Naţional al României. Lazăr a solicitat reînfiinţarea unei "poliţii a patrimoniului cultural naţional", desfiinţată în anul 2009. El a precizat că în prezent sunt trimise în judecată pentru infracţiuni de sustragere a unor obiecte aparţinând patrimoniului naţional 32 de persoane.
Cele cinci monede dacice din aur recuperate recent din Germania sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44 - 29 a.C.), doi aparţinând variantei cu monogramă pe revers, iar restul din varianta fără monogramă. Fragm