În Israel găsirea unui smartphone s-a transformat într-un caz inedit, deoarece rabinul comunităţii a decis că femeia care l-a găsit poate să-l păstreze. Motivul este unul cel puţin ciudat.
Potrivit site-ului ynetnews.com, citat de BBC, rabinul a decis că femeia nu trebuie să returneze smartphone-ul, deoarece acesta nu este kosher.
În oraşul Bnei Brak, în interiorul unei brutării, un client şi-a uitat smartphone-ul, iar vânzătoarea l-a luat, iar apoi a refuzat să-l returneze. Cazul a deschis o adevărată dezbatere halahică (Halacha este o colecţie de legi religioase pentru evrei, care implică tradiţiile biblice, talmudice, dar şi obiceiuri din popor). Mulţi s-au întrebat pe reţelele sociale dacă femeia a încălcat sau nu porunca "să nu furi".
Rabinul Nissim Karelitz a decis că femeia nu a furat nimic. Din ce motiv? Un telefon interzis nu poate fi furat şi nu poate fi returnat. Ce înseamnă un telefon interzis? Unul care nu este kosher.
Telefonul mobil a cauzat adevărate dezbateri în momentul când a apărut în comunităţile Haredi, cele formate din ultracredincioşi din Israel. Primele telefoane mobile kosher nu au fost aprobate până în 2006: ele nu aveau conexiune la internet, posibilitatea de a scrie mesaje, de a înregistra video-uri şi de a lăsa mesaje vocale, pentru a nu prolifera mesaje şi comportamente care nu sunt potrivite religiei. Un rabin a declarat anul trecut că smartphone-urile sunt interzise şi cine are un asemenea produs ar trebui să-l ardă.
Primul smartphone kosher
Săptămâna trecută, ynetnews.com a anunţat că a fost realizat primul smartphone kosher. Este vorba de un smartphone LG, bazat pe o versiune cenzurată de Android, care poate fi folosită de oamenii de afaceri ca un computer portabil.
Echipa de cercetători evrei dezvoltă o versiune nouă de Android care urmează să fie pusă pe un LG L7 II. Telefoanele vor fi blo