Armata chineză se pregăteşte şi pentru războiul cibernetic, care ar consta în atacuri asupra sateliţilor şi folosirea personalului său pentru un război al poporului pe cale digitală, se arată într-un document intern al armatei chineze.
"The Washington Free Beacon" citează acest document în care se arată planurile Chinei în privinţa războiului digital. "Tehnologia cibernetică se dezvoltă, iar războiul digital a început silenţios", se arată în raport. Dacă în trecut strategia de război era construită în jurul armelor nucleare, informaţia este principala armă din acest moment, iar aceasta se poate obţine prin atacuri informatice.
Raportul a patru ingineri care lucrează în Shanghai, la un centru de cercetare pentru armată, trage cortina de pe vălul informaţional chinez şi arată planurile pe care le-ar putea folosi chinezii în cadrul unui conflict pe viitor.
"Războiul cibernetic nu este limitat la personalul militar. Toţi cei care au cunoştinţe speciale şi capacităţi informaţionale pot participa la execuţia sa. Războiul digital poate fi numit războiul poporului", se mai arată în raport.
Conceptul de război al poporului a fost dezvoltat prima oară sub conducerea liderului Mao Zedong. Raportul arată că acest concept este adaptat astăzi la tehnica modernă. Potrivit unui reprezentant al armatei chineze, documentul a circulat în mediul militar şi în cel al serviciilor de informaţie. Este prima oară când un asemenea document secret este tradus public de către americani, pentru că în trecut aceştia s-ar fi temut de un conflict deschis cu China. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing nu a dorit să comenteze acuzaţiile. În trecut, oficialii chinezi au negat faptul că ţara lor ar fi implicată în atacuri cibernetice.
Atacuri asupra sateliţilor de comunicaţii
De ce este important pentru China să-şi dezvolte astfel de capacităţi? Statele