Autorităţile judeţene responsabile cu sectorul agricol spun că în judeţul Gorj anul acesta producţia de grâu este una bună. S-au recoltat peste 3000 de kg de grâu la hectar. Acest lucru a condus la o scădere a preţului grâului, un kg ajungând să coste între 50 şi 70 de bani. În aceste condiţii, agricultorii spun că mai bine preferă să aştepte decât să-şi vândă recoltele la preţuri derizorii. Alţii preferă să vândă recolta ca sămânţă pentru viitoarele culturi, obţinând astfel un preţ mai bun.
La nivelul judeţului Gorj, campania de recoltare a grâului este aproape de final. Producţia este mai mare faţă de anul trecut, spun specialiştii. Aceştia au estimat o producţie de peste 3 tone de grâu la hectar. „Peste 86% din suprafeţe au fost recoltate. Producţia e bună, în jur de 3500 de kg pe hectar. Culturile de păioase au fost peste 10.000 de hectare. E mai bună recolta de anul acesta. Acum e vorba de cerere şi ofertă. Când e producţie, sigur că şi preţul scade. Mă sună din partea de sud a ţării, dacă pot să descarc aici cantităţi. Nu se caută deocamdată, fiind preţurile mici, producătorii încearcă să-l stocheze. Preţul poate fi între 60 şi70 de bani. Dacă e să tragem linie cât investim într-un hectar de la înfiinţarea culturii şi până la recoltat inclusiv şi cât ar fi să obţinem dacă ar fi să vindem la preţul ăsta, producătorii nu scot nici banii investiţi. Un hectar de grâu de la arat şi până la recoltat costă cam 3000 de lei”, a spus Ion Popescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Fermierii nu se grăbesc să vândă
Căderea preţului loveşte direct în profitul fermierilor. Aceştia ies în pierdere la un preţ mai mic de 0,8 lei pentru kilogramul de grâu de panificaţie dacă producţia lor nu depăşeşte patru tone la hectar, ţinând cont că pentru un hectar de grâu se cheltuiesc şi trei mii de lei anual. Ca atare, producătorii spun că preferă să mai aştepte c