Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene negociază o a treia înţelegere financiară succesivă cu România, suma acesteia urmând să fie, cel mai probabil, cuprinsă între trei şi cinci miliarde de euro, scriu analiştii ING Bank România într-un raport publicat astăzi. Sursa: CODRIN PRISECARU
Vizita FMI se încheie la finalul lunii, iar cel mai probabil un nou acord va fi semnat după reuniunea Econfin din data de 15 octombrie.
Măsura va avea, cel mai probabil, un impact redus asupra evoluţiilor cotaţiilor financiare, deoarece România nu mai este într-o situaţie disperată, ca în 2009. În schimb, există alte motive care pot conduce la aprecierea leului, spun analiştii citaţi.
Ce va susţine leul
Reducerea deficitului de cont curent din acest an va ajuta cel mai probabil leul să se aprecieze în continuare. Această tendinţă s-a consolidat în primele cinci luni ale anului, iar datele recente indică faptul că nivelul ar putea ajunge la 1% din PIB, faţă de 4%, anul trecut. Mai mult, nu ar fi exclus ca anul acesta să vedem balanţa contului curent echilibrându-se, la finalul anului.
Cum investiţiile străine directe ar putea ajunge la circa 1% din PIB, nu mult sub nivelul de anul trecut, ceea ce înseamnă că deficitul extern va fi compensat aproape integral de acestea, leul va avea un suport din această evoluţie.
Accelerarea scăderii deficitului extern este clar o dovadă de diminuare a cererii interne, această ajustare fiind susţinută aproape în totalitate de mediul privat. O asemenea evoluţie va susţine cel mai probabil o reducere suplimentară a ratei dobâznii cheie din partea BNR, pe data de 5 august, cu încă 0,25 puncte de bază.
Dacă BNR va opta pentru scăderea ratei dobânzii sub 4,25% în acest an, atunci aceasta va fi un suport pentru datoria internă şi implicit pentru leu.