Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente, consideră preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
“Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii.
“Credem că populaţia va avea de câştigat pentru că va consuma o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi o pâine mai ieftină. Consider că preţul pâinii se va reduce cu 15%, la început în hipermarketurile existente şi în magazinele proprii ale brutăriilor şi pe urmă în toată sfera comercială. Mediul de afaceri va avea de câştigat pentru că acum cei care respectau legea nu puteau face nimic. Sperăm să facem şi investiţii în domeniu, astfel încât să fim în regulă pe o piaţă concurenţială”, a explicat Popescu.
Şeful Rompan a menţionat că miercuri va avea loc o întâlnire între autorităţi şi industria de morărit şi panificaţie la care vor participa 500 de producători din domeniu şi unde se va încer