Ministerele Muncii, Transporturilor, Agriculturii şi Fon durilor Europene se numără printre perdanţii primei rectifi cări bugetare adoptate de Guvern anul acesta.
Cea mai mare tăiere de fonduri s-a operat la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei. Nici Ministerul Transporturilor (MT) nu stă mai bine. Instituţia a rămas mai săracă cu 953 de milioane de euro, după rectificarea bugetară.
Perdanţi…
Nici pentru marile proiecte de investiţii, cum sunt autotrăzile, linia de metrou Drumul Taberei–Universitate sau reabilitarea căii ferate Braşov-Curtici, care face parte din coridorul IV paneuropean, nu prea mai sunt bani. Mai mult de un milliard de lei a fost tăiat de la capitolul proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile postaderare.
În plus, la rectificare, s-a tăiat o treime din bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Acest fapt va conduce la blocarea mai multor proiecte. Spre exemplu, anul trecut au fost oprite lucrările la centura Bucureştiului, tot din lipsa banilor, iar şoseaua arată, pe anumite bucăţi, ca după bombardament.
... şi câştigători
Pe lista instituţiilor privilegiate de rectificarea bugetară se numără şi Ministerul Afacerilor Externe, care va primi în plus 51,3 milioane lei, SRI (plus 30 de milioane lei), SIE (10 milioane lei) şi Ministerul Mediului (plus 31 milioane lei). Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de baronul PSD Liviu Dragnea, va primi alte 943,3 milioane de lei. De alocări suplimentare va beneficia şi Ministerul Apărării, care va primi 156,2 milioane de lei, de la 5,64 miliarde lei.
La capitolul aspecte pozitive ale rectificării bugetare putem aminti suplimentarea plafonului de garanţii cu 2 miliarde de lei, astfel încât să poată fi acordate în continuare garanţii la credite Printre programele vizate se numără Prima Casă. Totodat