Pacienţii Institutului Regional de Oncologie sunt transportaţi cu microbuzul, în fiecare dimineaţă la ora 7, către Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”. Zilnic, pentru radioterapie vin aproximativ 100 de pacienţi din toată regiunea Moldovei.
Absurd e prea puţin spus. După ce statul a investit 30 milioane de euro pentru ridicarea Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Copou, bolnavii fac radioterapie în clădirea dărăpănată a Spitalului “Sf. Spiridon”. Adică, zilnic, un microbuz îi transportă pe pacienţi de la IRO la Spiridon, într-un soi de navetă a suferinzilor de cancer. Explicaţia e halucinantă: din cei şase medici din secţia de radioterapie a IRO au mai rămas doar trei. Unul şi-a luat concediu fără plată şi a plecat în străinătate la muncă, unul a împlinit vârsta de pensionare, iar un al treilea medic se afla în concediu de maternitate. Alţi medici nu vin la Iaşi din pricina salariului mic, preferând să lucreze fie la privat, fie în străinătate. O altă cauza ar fi că această specializare este relativ nouă, fiind introdusă abia anul trecut, în ultimul an de rezidenţiat.
Trei luni pe lista de aşteptare
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi are nevoie de medici, dar conducerea nu ştie unde să-i găsească. Cei trei medici rămaşi la secţia de radioterapie lucrează peste program şi sunt nevoiţi să se ocupe de sute de pacienţi ce au nevoie de tratament. Bolnavii stau pe listele de aşteptare chiar şi trei luni, până să ajungă la un specialist pentru şedinţe de radioterapie.
Conducerea institutului este conştientă de această problemă şi a făcut diverse solicitări la Bucureşti, Cluj Napoca sau Braşov unde, odată desfiinţată secţia de radioterapie, medicii au ales să profeseze în privat. În cele din urmă “salvarea” a venit de la Bacău. Acum două săptămâni a fost detaşat un medic de acolo, pe o perioadă de