În ultimii ani, tot mai des se vorbeşte că şcoala românească produce pe bandă rulantă şomeri cu diplomă. Foarte mulţi tineri termină licee şi facultăţi, cel mai adesea pe bani, şi nu au unde să se angajeze, deşi au o patalama în mână.
Pentru a primi 250 de lei ajutor de şomaj (50% din indicatorul social de referinţă - 500 lei), peste 20.000 de absolvenţi din promoţia 2013 s-au înscris la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în lunile iunie şi iulie, a informat ANOFM. Numai în luna iulie, până în data de 24, 17.501 absolvenţi, dintre care 16.297 din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din cel primar, gimnazial şi profesional, iar 840 persoane din învăţământul universitar.
În luna iunie, s-au înregistrat 3.970 absolvenţi, dintre care 3.404 persoane provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466 din învăţământul primar, gimnazial şi professional, iar 100 persoane din cel universitar.
Absolvenţii sunt interesaţi să se înscrie la AJOFM Timiş, fiindcă pot obţine indemnizaţie de şomaj, dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni, este o sumă fixă și se acordă lunar.
Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii. Se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, iar cuantumul acesteia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei).
Alte servicii oferite absolvenţilor care se înscriu la agenții:
- informare şi consiliere profesională;
- mediere pentru identificarea unui loc de muncă;
- formare profesională gratuită.
În ultimii ani, tot mai des se vorbeşte că şcoala românească produce p