Nouăzeci şi nouă de persoane suspectate de comiterea unor crime de război trăiau pe teritoriul Marii Britanii, în perioada ianuarie 2012-martie 2013, potrivit unor date obţinute de BBC de la Ministerul britanic de Interne, preluate de AFP şi citate de Mediafax.
Suspecţii sunt originari din Afganistan, Iran, Irak, Libia, Rwanda, Serbia şi Sri Lanka.
Timp de aproximativ 15 luni, începând cu luna ianuarie a anului 2012, oficialii britanici au efectuat anchete asupra a 800 de cazuri de persoane suspectate de comiterea unor de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
În urma investigaţiilor, Ministerul de Interne a făcut „recomandări defavorabile" în 99 de cazuri pentru persoane care au solicitat cetăţenie britanică, azil sau reînnoire a vizei.
Dintre cele 99 de persoane suspectate, trei au dost deportate anul trecut, 20 nu au primit azil, iar pentru 46 a fost refuzată cetăţenia britanică, dar, potrivit BBC, ar fi rămas în Marea Britanie. Soarta celorlalte persoane nu este cunoscută.
Prin aceste măsuri, se încearcă evitarea unui scenariu prin care Marea Britanie să devină „un refugiu pentru criminali de război".
"Orice persoană acuzată de aceste crime ar trebui judecată în ţara sa şi noi ne angajăm să le trimitem în ţara lor", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
În mai 2013, cinci ruandezi suspectaţi că au participat la genocidul împotriva populaţiei tutsi, în 1994, au fost arestaţi în Regatul Unit, însă ei neagă acuzaţiile care le sunt aduse. Trei dintre ei se află în detenţie provizorie, în timp ce ceilalţi doi au fost eliberaţi.
Înalta Curte de Justiţie din Londra a blocat în 2009 extrădarea a patru dintre cei cinci supecţi, apreciind că ar putea să nu beneficieze de un proces echitabil în ţara lor.
La rândul său, poliţia a spus că ancheteaz