S-au dus zilele în care accesul auto în fostele parcări cu barieră din centrul Timişoarei se făcea la acelaşi tarif ca în restul zonei centrale. Deşi barierele nu vor reveni la locul lor, şoferii care vor să parcheze în cele trei spaţii (Modex, Central, Bega) sunt obligaţi să plătească, prin sms sau apel telefonic, 3 lei pe oră.
Tariful este dublu faţă de cel actual, dar primarul Nicolae Robu îl consideră mic, în comparaţie cu tarife pentru zona 0 din alte oraşe. Un exemplu ar fi Aradul, unde o oră de parcare în centru costă 6 lei.
Mai multe maşini parcate, mai puţini bani încasaţi
Măsura adoptată de consiliul local ar urma să ducă şi la creşterea încasărilor din parcări. În prezent, deşi există aproape 11.000 de abonamente zilnice, spre deosebire de 9000, câte erau pe vremea vechiului sistem de parcare, se încasează cu aproximativ 20% mai puţini bani. Tarifele mai mici, eliminarea taxelor de pe anumite bulevarde şi accesul liber în fostele parcări cu barieră sunt câteva dintre cauzele acestei scăderi. „Scopul nu este acela de a obţine cât mai mulţi bani din parcări, ci de a le face viaţa mai uşoară şoferilor. Numărul mare de abonamente demonstrează că sistemul funcţionează”, a declarat primarul Robu.
Fără parcometre, dar cu sms-uri şi din reţeaua Cosmote
Consilierii locali PDL au propus ca municipalitatea să achiziţionze parcometre, pentru ca şoferii să poată plăti parcarea direct, nu doar prin intermediul companiilor de telefonie mobilă. Propunerea acestora a fost însă respinsă prin vot în plenul consiliului local, după ce primarul a afirmat că asemenea aparate ar fi prea costisitoare şi achiziţionarea lor nu se justifică, de vreme ce actualul sistem, pe bază de sms-uri şi apeluri, funcţionează foarte bine.
Pe de altă parte, şoferii care parchează în Timişoara au mai nou posibilitea de a plăti şi prin reţeaua de telefonie mobilă C