Măsura de reducere a TVA la pâine la 9% ar putea aduce o scădere de circa 0,7 puncte procentuale a inflaţiei la sfârşit de an, presupunând că aceasta rezultă într-o scădere de 10% în preţul pâinii în septembrie, se arată într-un raport al ING Bank România.
'Primul ministru a anunţat că TVA pentru pâine va fi redusă la 9% de la 1 septembrie (faţă de 24% cota actuală), măsură menită să reducă evaziunea fiscală ridicată din acest domeniu. Pentru a echilibra bugetul, vor creşte taxele pe alcool şi unele produse de lux. Deşi nu este clar care va fi impactul cumulat al acestor măsuri pentru inflaţie, reducerea TVA la pâine considerată separat ar aduce o scădere de circa 0,7 pp a inflaţiei la sfârşit de an (presupunând că aceasta rezultă într-o scădere de 10% în preţul pâinii în septembrie). Aceasta ar oferi şi mai multe motive pentru continuarea ciclului de relaxare monetară, cu impact pozitiv asupra activelor denominate în lei', se spune în raportul ING Bank România.
Analiza ING face referire la rectificarea bugetară agreată cu FMI şi anunţată de premier.
'Notabil este faptul că proiecţia de venituri la bugetul general consolidat nu a fost modificată, în vreme ce doar cheltuielile nominale au fost prognozate în creştere cu 1,4 miliarde lei. Veniturile erau deja, în urma proiecţiei la sfârşitul primului semestru, cu circa 5 miliarde lei (sau aproape 1% din PIB), iar dacă această tendinţă continuă, cheltuielile nominale ar putea fi de fapt reduse la următoarea rectificare bugetară anunţată deja pentru luna octombrie. Astfel că aceste ştiri sunt relativ minore pentru PIB, însă puţin mai importante pentru condiţiile de lichiditate, care ar primi un uşor impuls', se spune în raportul băncii.
Economiştii ING precizează că leul s-a stabilizat pentru cea mai mare parte a zilei de luni în jurul a 4,40/euro, înainte de se întoar