Credincioşii intră de azi, 31 iulie, în postul Sfintei Marii, care reprezintă o perioadă de pregătire ce precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului, întotdeauna cu data fixă, de la 1 la 15 august, ziua când Maica Domnului a trecut de la viaţa pământească la cea cerească, este rânduit de Biserica creştin-ortodoxă spre aducerea aminte a virtuţilor alese ale Sfintei Fecioare, dar şi de postul cu care ea însăşi, după cum spune tradiţia, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Acest post este considerat la fel de sever ca postul Paştilor, dar mult mai scurt, de numai două săptămâni. În Biserica Ortodoxă există câteva rânduieli ce trebuie ţinute cu sfinţenie, respectiv credincioşii sunt sfătuiţi ca lunea, miercurea şi vinerea, până la ora 15.00, să consume doar mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. Dezlegare la aceste produse se face şi marţi, în data de 6 august, când se prăznuieşte sărbătoarea Schimbării la faţă. Postul nu înseamnă doar abţinerea de la consumul unor produse, ci reprezintă şi o hrană a sufletului, prin rugăciune, prin reţinerea de la gânduri şi fapte rele, de la relaţii conjugale şi, în final, săvârşirea spovedaniei. Din punct de vedere medical, postul reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că în această perioadă se pot consuma multe fructe şi legume crude de care acum, vara, sunt pline tarabele din pieţe. Studii recente au concluzionat că postul, prezent în toate culturile şi tradiţiile din lume, nu reprezintă doar un mijloc de prevenire a bolilor, ci şi calea naturală de vindecare a lor.
Credincioşii intră de azi, 31 iulie, în postul Sfintei Marii, care reprezintă o perioadă de pregătire ce precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului,