Primăria Braşov a realizat studiile de fezabilitate pentru reabilitarea clădirilor fostelor cinematografe Astra şi Popular. Din păcate, costurile rezultate sunt exorbitante, iar edilii vor căuta o sursă de finanţare sau posibilitatea încheierii unor parteneriate public-private pentru a demara lucrările de reparaţii anul viitor. Municipalitatea are în plan transformarea acestor clădiri în spaţii destinate pentru activităţi cultural-artistice şi nu discoteci sau săli de jocuri, cum au fost până în urmă cu câţiva ani.
Structurile de rezistenţă sunt praf
„Aceste clădiri au probleme foarte mari, începând de la structura de rezistenţă şi finalizând şi cu dotările care erau acolo. O renovare a acestora ar însemna multe milioane de lei şi nu dispunem, deocamdată, de aceşti bani. Vom gândi un buget în acest sens pentru anul viitor, ţinând cont că trebuie întâi să facem consolidăm structurile de rezistenţă, pentru ca spaţiile să devină funcţionale. Trebuie să ne facem o imagine de ansamblu asupra acestor investiţii şi să vedem ce soluţii găsim”, a explicat primarul George Scripcaru.
Vechile săli de cinema au devenit ruine, după ce în ele au funcţionat cluburi sau săli de jocuri, iar firmele care le-au avut concesionate nu prea s-au ocupat de întreţinerea lor. Situaţia la Cinema Modern este un pic mai bună, fiind ultima „redută“ a cinematografiei de stat la Braşov, închis în 2010. Reprezentanţi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti aveau în plan deschiderea unei secţii la Braşov, iar „Popularul” era în cărţi pentru a fi reamenajat ca cinema, astfel ca să poată fi utilizat şi de viitorii studenţi. Universitatea a abandonat, deocamdată, proiectul.
Braşovul, un oraş cu tradiţie în cinematografie
Acum, la poalele Tâmpei, mai funcţionează doar câteva cinematografe private, care sunt inaccesibile pent