Garry Davis, autoproclamat "primul cetăţean al lumii" după ce renunţase la cetăţenia americană şi milita pentru înfiinţarea unui guvern mondial, a murit miercuri, 24 iulie, la vârsta de 91 de ani, a anunţat mişcarea fondată de acesta.
Garry Davis, un pacifist convins, care a străbătut lumea întreagă fără documente oficiale, cu excepţia acelora create de el însuşi, expulzat cu regularitate, arestat şi încarcerat, a murit în oraşul Williston din statul Vermont, a anunţat organizaţia World Service Authority. Garry Davis ar fi împlinit sâmbătă vârsta de 92 de ani.
"Nu sunt un om fără ţară, sunt un om fără cetăţenie", declara el într-un interviu acordat revistei Newsweek în 1978, relatează New York Times.
Fost actor şi dansator, fiu al unor muzicieni bogaţi, Garry Davis a descoperit ororile războiului atunci când era pilot pe un bombardier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Considerând că graniţele creează războaie, s-a prezentat în 1948 la ambasada Statelor Unite de la Paris, unde a renunţat la cetăţenia americană, devenind "cetăţean al lumii", potrivit site-ului său, Garrydavis.org.
Ameninţat cu expulzarea, a cerut "azil politic" în "teritoriul" ONU din Palatul Chaillot, premiul sediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Garry Davis a instaurat atunci prima "carte de identitate a cetăţenilor lumii" şi a cerut în timpul unei manifestări în faţa Adunării Generale a ONU adoptarea unei constituţii mondiale şi înfiinţarea unui guvern mondial.
Idei similare cu cele ale lui Garry Davis au avut de-a lungul timpului intelectuali de marcă, precum scriitorii francezi Albert Camus, André Gide şi Jean-Paul Sartre, dar şi fizicianul Albert Einstein şi abatele Pierre.
În 1953, Garry Davis a înfiinţat în Statele Unite, unde a intrat ca "imigrant", un guvern mondial al cetăţenilor lumii, care elibera paşapoarte, certificate de