Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, începând cu 1 septembrie. Excepţia de la plată pentru maşinile dobândite prin partaj va fi eliminată de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Ministerul Finanţelor va abroga litera f a articolului 8 din Ordonanţa emisă în martie de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care reglementează taxa de poluare. Deşi, iniţial, ministrul Mediului a declarat că menţiunea privind excepţia de la plată pentru autovehiculele dobândite prin partaj va fi completată cu specificaţia “partaj în urma căsătoriei”, “partajul” urmează să fie eliminat complet de la 1 septembrie.
Autorităţile au descoperit că maşinile second-hand sunt cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, după care cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.
“S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, se arată în proiectul de ordonanţă.
În documentul menţionat se mai explică faptul că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.
Peste 500 de sălăjeni “au ocolit” timbrul de mediu
Numărul sălăjenilor care şi-au înmatriculat autoturismele fără a achita timbrul de mediu a aj