Creşterea economiei SUA, cea mai mare a lumii, a încetinit probabil la 1% în al doilea trimestru comparativ cu anul trecut, de la 1,8% în cele trei luni anterioare din cauza austerităţii impuse de guvern şi a cererii mai slabe pentru exporturile americane, scrie agenţia Thomson Reuters.
Însă schimbarea de ritm nu va descuraja banca centrală să înceapă anul acesta retragerea programului prin care achiziţionează în fiecare lună obligaţiuni de zeci de miliarde de dolari pentru a stimula creşterea economică.
Într-un sondaj de opinie efectuat de Reuters în rândul economiştilor, cele mai pesimiste predicţii plasează avansul economic la 0,4%. Proiecţia medie, o creştere de 1%, ar face ca trimestrul II să fie al treilea consecutiv cu o evoluţie pozitivă mai mică de 2%, un ritm care în mod normal ar fi prea lent pentru ca rata şomajului să scadă.
Însă economiştii se aşteaptă ca încetinirea să fie temporară, avansul urmând să capete forţă în a doua jumătate a anului, pe măsură ce efectul de frânare al taxelor mai mari şi tăierilor adânci în cheltuielile bugetare se temperează.
Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale – banca centrală a SUA –, a indicat că instituţia sa va începe să reducă programul de achiziţii de active spre sfârşitul anului şi-l va stopa complet la mijlocul anului 2014, dacă economia progresează conform aşteptărilor.
Ritmul slab de creştere din al doilea trimestru ar reflecta încetinirea bruscă a cheltuielilor consumatorilor din cauza majorării taxelor în efect de la începutul anului şi diminuarea cheltuielilor cu utilităţile, mai mari în primul trimestru din cauza vremii neobişnuit de reci.
Cheltuielile populaţiei, care au o pondere de două treimi în economia americană, au crescut probabil cu 2%, faţă de avansul de 2,6% din primul trimestru.
Acest articol a apărut în ediţ