În secolul supervitezei, tot mai multe cărți sunt publicate în format digital. Și în creștere sunt și vânzările. Pe elefant.ro, prima librarie online ce a intrat pe piața de eBooks din România, peste 27.000 de români au descărcat cel puțin o carte electronică.
40% dintre cumpăratorii de eBooks de pe librăria online au achiziționat și cărți tipărite, iar 60% dintre aceștia citesc exclusiv cărți în format digital.
Cu o medie de aproximativ 3,5 carti electronice descărcate în fiecare lună de clienții librăriei, s-au adunat peste 74.000 de descărcări de eBooks din octombrie 2011 până în prezent; cărțile electronice în limba română sunt accesibile în format EPUB, PDF sau Mobi.
“elefant.ro a îmbogățit piața din România cu peste 2.000 de titluri în format electronic. Ne dorim ca până la finalul acestui an să completăm biblioteca digitală elefant.ro cu alte o mie de titluri din literatura românească și universală”, menționează Ana-Rita Da’Ros, director e-commerce la elefant.ro.
Cele mai vandute categorii de eBooks-uri din cadrul librăriei online sunt cele de ficțiune (61.4 %), biografii și memorii (6,8%), istorie (5,4%), publicistică și eseuri (4,3 %), cărți de specialitate (4,2%), turism (3,4 %) și lecturi motivaționale (1,4%).
Pentru elefant.ro, cei mai vânduți autori de eBooks sunt: E.L James, Rodica Ojog – Brașoveanu, Neagu Djuvara, Lucian Boia și Parinoush Saniee.
Printre cele mai vândute eBooks se numară: ”De ce este România altfel?” a lui Lucian Boia, Scott Fitzgerald cu ”Marele Gatsby” și Neagu Djuvara – ”O scurta istorie a românilor”.
În cadrul repartiției de eBooks pe edituri, în funcție de numărul de titluri din portofoliu, cea mai importantă este Polirom – 24,4 %, urmată de Humanitas – 10,2%, Litera – 8,7% și ALL – 5,2%.
Piața europeană de eBooks va valora 19 miliar