După examenul de definitivat, titularizarea este a doua treaptă de intrare în învățământul preuniversitar, însă dascălii nu vor avea o sarcină ușoară: patru ore de examen la finalul cărora trebuie să obțină cel puțin nota șapte. Sursa: =Arhiva EvZ
În total, peste 36.500 de profesori, care trecut cu brio de inspecțiile la clasă, vor participa astăzi la examenul de titularizare organizat în 97 de centre din toată țara.Iar miza este una foarte mare.
Cele mai multe locuri vacante sunt pentru posturile didactice de educatoare/profesori pentru învăţământ preşcolar (1.248), învăţători/profesori pentru învăţământ primar (1.122), educaţie fizică şi sport (344), matematică (318) şi limba engleză (261).
Pe de altă parte, cele mai multe posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată se găsesc în mediul urban, peste 3.000, restul fiind în mediul rural, circa 2.900.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.
Reamintim că cea care a ridicat ștacheta de la șase la șapte notă de promovare în mediul urban a fost Ecaterina Andronescu, care anul trecut sugera că și acest rezultat ar trebui ajustat.
"Pentru intrarea în învăţământ, filtrul numit definitivat este extrem de important. Sigur, al doilea filtru este titularizarea, pentru că cel care promovează titularizarea rămâne definitiv în sistemul de învăţământ, titular, şi, indiferent dacă i se restrânge postul sau nu, inspectoratul trebuie să-i găsească un post în altă şcoală. Şi acolo eu am fost cea care, în mandatul anterior