Monogamia poate avea efecte evolutioniste benefice pentru barbati, potrivit concluziilor formulate in doua studii, aparute recent in revista Science si in Proceedings of the National Academy of Sciences.
De fiecare data cand un barbat celebru isi insala nevasta si acest fapt este aflat de publicul larg, oamenii isi amintesc de o teorie mai veche, potrivit careia masculii (inclusiv cei din specia umana) sunt pur si simplu conditionati de procesul evolutiv pentru a adopta comportamente promiscue.
Doua studii recente, publicate luni, afirma insa contrariul.
Ramanand alaturi de o singura femela, afirma cercetatorii, masculii din multe specii, in special cei din familia primatelor, isi sporesc sansele de a avea multi urmasi care vor supravietui suficient de mult pentru a se reproduce - un factor cheie avut in vedere de savantii care incearca sa afle daca un anumit comportament poate sa il ajute pe mascul sa supravietuiasca brutalului proces de selectie naturala.
De fapt, avantajele evolutioniste ale masculilor monogami sunt atat de evidente, incat doua studii au ajuns la concluzii asemanatoare in privinta beneficiilor acestora.
Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, posibilitatea de a asigura protectia urmasilor reprezinta beneficiul suprem al monogamiei.
Potrivit unui alt studiu, publicat in revista Science, eforturile depuse pentru mentinerea fidelitatii partenerului de cuplu asigura cel mai mare avantaj evolutionist.
Ambele studii au vizat urmatorul corolar: intrucat masculii de mamifere pot avea mult mai multi urmasi in fiecare sezon de imperechere decat femelele, s-ar putea crede ca imperecherea cu o singura femela ar reprezenta o tehnica mai putin adaptiva pentru mascul decat imperecherea cu cat mai multe femele.
Studiul publicat in PNAS, realizat pe 230 de specii de primate, a a