Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Groupama Asigurări SA, derulează în perioada mai-iulie 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor, privind furturile din locuinţe, prin care explică modalităţile în care acţionează infractorii.
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dâmboviţa, au desfăşurat ieri o acţiune în cadrul căreia s-au întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din microraioanele Târgovişte, precum şi cu cetăţeni, explicându-le cum să se ferească de cei care vor să-i înşele sau să le jefuiască locuinţele. De asemenea, au împărţit şi o serie de pliante cu sfaturi şi recomandări de care cetăţenii ar trebui să ţină seama pentru a nu cădea victime infractorilor.
Oamenii legii le-au explicat cetăţenilor modurile de operare folosite de autorii de infracţiuni. Poliţiştii le-au descris târgoviştenilor cele mai cunoscute metode folosite de infractori. S-au referit în principal la metoda distragerii atenţiei (poreclită de poliţişti “metoda Ariel”), prin prezentarea unor produse de curăţat ori detergenţi, a unor servicii de curăţenie şi deratizare, colectarea de materiale feroase şi neferoase, prezentarea sau atribuirea unor calităţi oficiale, oferirea unor ajutoare financiare din partea autorităţilor locale cu titlu gratuit în schimbul înmânării unei fotocopii a cuponului de pensie sau a actului de identitate etc. Au fost expuse, totodată, modalităţile de operare a infractorilor stradali în cazurile cele mai cunoscute de tâlhărie (prin smulgerea de obiecte) ori înşelăciune (metoda “Loz în plic”, metoda “Ghicitului”, “Accidentul”).
Cum să nu devii victimă
Dacă locuiţi la bloc, poliţia vă recomandă:
- Montaţi un interfon la intrarea în scară şi asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa. @N_P