Evenimentul principal din politica romaneasca este astazi sfarsitul, chiar si la nivel de aparente, a coabitarii politice intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Victima colaterala a necoabitarii va fi si dosarul R.Moldova, considera prof. Dan Dungaciu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com la cateva zile de la vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane vorbeste despre contextul acestei vizite, dar si despre faptul ca romanii de dincolo de Prut risca sa devina doar o tinta electorala, incepand cu alegerile europarlamentare, nu subiectul unui posibil proiect, coerent si asumat la nivel de societate in Romania.
Cat priveste summit-ul din noiembrie de la Vilnius, prof. dr. Dan Dungaciu subliniaza ca important de urmarit este ce va primi Ucraina, dar si cum va reusi Chisinaul sa securizeze frontiera sa estica. "Fara asta, nimic nu se va face", atentioneaza Dan Dungaciu.
Ce impact a avut vizita presedintelui Basescu la Chisinau?
Au fost multe vizite la si dinspre Chisinau care contureaza un tablou general mai complex. Presedintele Basescu a fost in vizita la Chisinau, apoi ministrul de Externe al R. Moldova a fost la Moscova, dupa o vizita la Bruxelles, la Chisinau a venit presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, iar presedintele Timofti a plecat apoi la Kiev, unde a participat la celebrarea a 1.025 de ani de la crestinarea Rusiei Kievene. Un pachet de vizite, pe toti vectorii de miscare geopolitica ai Chisinaului de azi.
Sa mai spunem ca presei de la Chisinau nu i-a scapat amanuntul, deloc lipsit de importanta, ca presedintele Turkmenistanului a fost intampinat direct la aeroport de catre presedintele R. Moldova, cu paine si sare, cu onoruri militare etc. Presedintele Romaniei, abia la resedinta de s