Amănunte despre noul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor fi făcute publice miercuri. În „avanpremieră”, Victor Ponta a anunţat reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie (reducere aplicată întregului lanţ: grâu, făină, procesare, comercializare). Măsura în sine este una binevenită, chiar dacă procentul de 9% este încă departe de cel de 5% practicat în Anglia, Cehia, Polonia, Cipru, Lituania şi Germania ori de 5,5% în Franţa. Ideea însă că această măsură ar fi trebuit să aibă acordul FMI este ipocrită.
După cum a mărturisit premierul, impactul estimat asupra bugetului va fi de 100 de milioane de lei pe lunile septembrie-noiembrie. În acest timp, din rectificarea bugetară, Ministerul Educaţiei va ieşi pe minus cu 235,6 milioane de lei (exemplul e unul aleatoriu şi nu reprezintă nici cea mai mare, nici cea mai mică sumă rectificată în minus). Pe plus, din nou cu sume cuprinse între câteva zeci de milioane şi sute de milioane de lei se află Sănătatea, dar şi Internele şi Serviciile (SIE, SRI). Mă rog, rectificarea bugetară merită o analiză separată şi mai amplă. Cifrele le-am adus în discuţie doar pentru a arăta că suma care, cel puţin teoretic, nu s-ar încasa la buget în urma reducerii TVA la pâine se înscrie în marja în care Guvernul şi-ar permite să joace şi fără acceptul şi mângâierea „părintească” pe creştet a FMI.
Asocierea reducerii TVA la pâine cu negocierile unui nou acord cu FMI este, pur şi simplu, propagandă. O propagandă menită să facă mai uşor de înghiţit condiţiile şi condiţionările noului acord (privatizări pe repede înainte, dereglementări pe piaţa energiei şi ate „surprize” pe care le vom afla mâine sau în momentul în care vor fi aplicate). E, pur şi simplu, FMI pe pâine.
***
Reducerea TVA la pâine va avea, într-adevăr, efecte sociale benefice. Să nu ne îmbătăm însă cu apă rece. Nu e vorba de