E vară, e cald și parcă ne-am dori o ieșire din orasul înfierbântat peste măsură. Numeroase avertismente referitoare la riscurile expunerii la soare curg însă din toate direcțiile. Ce e de făcut? Care este adevărul?
Există dovezi incontestabile care arată că expunerea intensă la soare crește riscul cancerului de piele, produce îmbătrânirea prematură a pielii și cataractă. Sunt însă necesare câteva precizări:
Dintre cele mai frecvente 3 forme de cancer ale pielii, două - carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular - sunt legate de expunerea cumulativă la soare; de aceea, acestea sunt mai frecvente la persoanele care petrec timp mult în aer liber și frecvența lor crește cu vârsta.
Cea de-a treia formă și cea mai de temut - melanomul malign - pare a se corela mai mult cu expunerea brutală la soare, soldată cu arsură solară; de aceea, este mai frecvent la tineri și la persoanele care au activități de interior pentru că aceștia au un risc mai mare de a face arsură solară în scurta perioadă de concediu petrecută la mare sau la munte.
Melanomul este un cancer foarte agresiv, pentru care, în stadiile avansate, practic nu există tratamente eficace. De aceea se insistă pe depistarea și extirparea lui precoce, care poate face ca șansa de succes a intervenției chirurgicale singure să treacă de 90-95%. Depistarea timpurie este posibilă prin simpla autoexaminare a pielii și prin examinări dermatologice periodice - care pot identifica leziunile suspecte sau cu potențial malign. Pentru a reduce riscul cancerului de piele și al fotoîmbătrânirii cutanate trebuie să limităm expunerea la soare, iar atunci când expunerea este inevitabilă, să folosim creme fotoprotectoare. Cum alegem cea mai potrivită cremă de protecție?
● Foarte multe persoane țin cont doar de factorul de protecție solară (SPF) și aleg crema în așa fel încât SPF-ul să fie cât mai