O alunecare de teren la Gura Teghii, reactivată în urma ploilor abundente de la jumătatea acestei luni, dă de furcă autorităţilor de aproape două săptămâni. Pe 15 iulie, o bucată de versant de 700 de metri lungime şi 150 de metri lăţime din zona Viforâta de pe muntele Cernatu, la 6 km amonte de staţia hidrometrică Varlaam 1, a luat-o la vale, obturând cursul de apă al râului Bâsca Mare.
Progresiv, în numai trei zile, albia râului a fost obturată complet. Autorităţile locale au intrat în alertă maximă, pentru că alunecarea de teren înainta cu 3-4 metri, iar pe cursul râului s-a format un lac de acumulare, unde s-au strâns circa 40 de metri cubi de apă, care, dacă ar fi spart digul din apropiere, ar fi făcut prăpăd. Noroc că în preajmă nu sunt localităţi ai căror locuitori să fie puşi în pericol, însă drumul comunal din apropiere poate fi rupt în urma unei viituri.
Timp de mai multe zile s-a acţionat cu utilaje proprii ale Primăriei Gura Teghii, apoi cu cele de la Apele Române pentru curăţarea cursului de apă. Potrivit primarului comunei Gura Teghii, Gheorghe Băcneanu, lucrurile sunt sub control în acest moment, însă asta cât timp nu mai plouă. „La o viitură, lucrurile ar scăpa de sub control, alunecarea s-ar reactiva, cursul de apă s-ar obtura şi lacul care se va forma ar putea sparge digul şi să facă prăpăd. Nu vreau să mă gândesc la o asemenea situaţie”, spune primarul de la Gura Teghii. Şi autorităţile judeţului sunt în alertă şi caută, împreună cu specialişti în domeniu, soluţii pentru stabilizarea alunecării de teren şi refacerea cursului de apă, astfel încât distrugerile să fie limitate cât mai mult posibil.
„Cursul de apă a fost obturat parţial din cauza volumului mare de material antrenat şi vitezei de înaintare a alunecării versantului, rămânand o secţiune de scurgere a unui debit de aproximativ 2-3 metri cubi pe secundă. La solicitar