Monogamia este în beneficiul bărbaților și poate avea efecte evoluţioniste benefice arată concluziile a două studii recente, publicate în revista Science şi în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Se spune că infidelitatea în cazul bărbaților e un program genetic, de care nu se pot dezice. Aceasta teorie este însă infirmată de studiile oamenilor de știință, care au ajuns la concluzia că indiferent de motivul iniţial din care a evoluat, monogamia a reprezentat un veritabil avantaj pentru Homo sapiens.
Potrivit Mediafax, ambele studii au vizat următorul corolar: întrucât masculii de mamifere pot avea mult mai mulţi urmaşi în fiecare sezon de împerechere decât femelele, s-ar putea crede că împerecherea cu o singură femelă ar reprezenta o tehnică mai puţin adaptivă pentru mascul decât împerecherea cu cât mai multe femele.
Potrivit experților, masculii din multe specii, în special cei din familia primatelor, care rămân alături de o singură femelă, îşi sporesc şansele de a avea mulţi urmaşi care vor supravieţui suficient de mult pentru a se reproduce - un factor cheie avut în vedere de savanţii care încearcă să afle dacă un anumit comportament poate să îl ajute pe mascul să supravieţuiască brutalului proces de selecţie naturală.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO: Accident grav de autocar în Italia, 38 DE MORȚI. Tragedie trasă la indigo | FOTO ŞI VIDEO
Un an de la eșecul referendumului de demitere a lui Băsescu | VIDEOINTERVIU cu ION MIHAI PACEPA, cel mai înalt defector din lagărul sovietic: „Carlos Șacalul a primit cinci milioane de dolari pentru asasinarea mea” | VIDEO
De fapt, avantajele evoluţioniste ale masculilor monogami sunt atât de evidente, încât două studii au ajuns la concluzii asemănătoare în privinţa beneficiilor acestora.
Studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences subliniază că posibilitate