Comisia bulgară de reglementare a energiei (DKEVR) a anunţat o scădere a preţurilor la electricitate de până la 5 la sută, o măsură adoptată pentru a veni în ajutorul categoriilor sociale vulnerabile şi pentru a calma manifestaţiile antiguvernamentale care durează de 46 de zile.
DKEVR a aprobat luni scăderea preţurilor la curent electric pentru clienţii a trei operatori, şi anume austriacul EVN şi companiile cehe CEZ et Energo-Pro. Măsura va intra în vigoare de la 1 august, a anunţat DKEVR.
Preţurile vor scădea cu o valoare cuprinsă între 4,12% şi 4,90% la curentul electric consumat în timpul zilei şi cu o valoare cuprinsă între 3,43% şi 6,82% la curentul electric consumat în timpul nopţii.
În Bulgaria, ţara cea mai săracă din cadrul Uniunii Europene (UE), facturile foarte costisitoare la electricitate au antrenat în iarna acestui an un val de manifestaţii populare împotriva sărăciei, şomajului şi costului ridicat de trai, obligând Guvernul conservator condus de Boiko Borisov să-şi depună mandatul.
Starea de tensiune a revenit după sosirea la putere, la sfârşitul lunii mai, a unui Guvern de tehnocraţi, sprijinit de socialişti şi vizat de 46 de zile de manifestaţii antiguvernamentale zilnice, la Sofia. Protestatarii cer demisia noului guvern.
Bulgarii plătesc în medie opt eurocenţi pentru un kilowatt pe oră, adică jumătate din preţul plătit de către locuitorii unor ţări mai bogate din UE. Însă veniturile cetăţenilor bulgari sunt net inferioare comparativ cu restul UE, cu un salariu mediu de aproximativ 400 de euro şi o pensie medie de 138 de euro.
Scăderile înregistrate în consumul casnic şi în exporturi au pus în dificultate sectorul energetic bulgar în acest an, autorităţile încercând să limiteze capacităţile de producţie, în timp ce contractele scumpe pentru energia regenerabilă au împiedicat scăderea preţurilor pentru consu