Temperaturile crescute din timpul verii contribuie la pierderea din organism a unor cantități semnificative de minerale și vitamine, pierdere pe care o resimțim după un timp dacă nu avem o alimentație echilibrată.
Hidratarea corectă pe tot parcursul zilei, evitarea expunerilor excesive la soare, alimentația echilibrată, îmbrăcămintea adecvată, respectarea unui program de odihnă corespunzător cu activitatea pe care o desfășuram ne ajută să ne menținem o stare de sănătate optimă pe timpul verii. 10 reguli pentru o vară fără griji
1. Alimentație: Este recomandat să avem 3 mese principale și 2 gustări astfel încât să acoperim necesarul caloric al organismului corespunzător vârstei și activității depuse. Fructele și legumele trebuie să fie considerate alimente de bază. O masă sau o gustare de fructe ne revitalizează, ne aduce un plus de energie, mai ales dacă suntem atenți la cantități (de exemplu vom consuma câteva felii de pepene și nu un pepene întreg!). Temperaturile ridicate intensifică procesele de alterare a alimentelor; pentru a evita ingestia de alimente contaminate cu germeni sau toxine bacteriene, care ar putea provoca toxiinfectii alimentare, este foarte important să consumăm alimente proaspete, din surse sigure, preparate și depozitate corespunzător. Un regim alimentar potrivit pentru zilele călduroase de vară presupune evitarea sau limitarea consumului de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun sau cafea deoarece toate acestea pot contribui la creșterea senzației de disconfort.
2. Hidratare: Cu siguranță necesarul de lichide crește în timpul verii datorită temperaturii exterioare mai mari și a transpirației mai abundente. Apa este principala sursă de hidratare. Recomandarea generală este să avem un consum zilnic de lichide de 2.5 l/persoană, însă acesta crește dacă suntem expuși temperaturilor ridicate. Alte tipuri de lichide rec