Instituţiile statului sunt „în ceaţă“ atunci când vine vorba despre cei şase mii de ţărani vrânceni scoşi datornici la fondul de sănătate pentru anii 2009-2011. Singurul lucru cert este că Fiscul a suspendat executarea lor silită.
Situaţia acestora a fost discutată, ieri, în şedinţa Comisiei pentru Persoane Vârstnice de la Prefectură. Reprezentanţii bătrânilor au cerut să fie găsite persoanele vinovate pentru acest haos, fermierii ba fiind anunţaţi că trebuie să plătească sume colosale aferente cerealelor sau strugurilor vânduţi în 2009-2011, ba spunându-se să nu o mai facă deoarece şefii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea au contestat raportul inspectorilor de la Camera de Conturi, care au imputat aceste sume.
Reprezentantul Direcţiei de Finanţe, Elena Cenuşă, a explicat că, momentan, inspectorii fiscali au suspendat executarea silită a celor şase mii de fermieri care au primit acasă notificările de la CJAS. Ea a arătat că există o circulară de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin care finanţiştilor vrânceni li se comunică să nu ia în calcul accesoriile, respectiv dobânda şi penalităţile calculate de CJAS pentru cei şase mii de fermieri. „Noi am mai solicitat un punct de vedere de la ANAF, prin care să ne clarifice cum procedăm, dacă mergem pe accesoriile stabilite de CJAS sau calculăm noi accesoriile. Până nu primim această clarificare de la ANAF nu vom începe procedura de executare silită”, a afirmat Elena Cenuşă. Ea le-a recomandat fermierilor aflaţi în această situaţie să achite măcar suma principală de plată, fără dobânzile şi penalităţile calculate de CJAS.
Prefectul a acuzat lipsa de responsabilitate a CJAS în cazul miilor de ţărani scoşi datornici la sănătate. Acesta a arătat că există o situaţie tensionată la CJAS din cauza faptul că postul de preşedinte este scos la concurs.
I