Scris de Otilia Șandor - După mediatizări intense, după ce au arătat şi cu degetul înspre medicii de familie pentru că nu se implicau chipurile prea mult, au renunţat fără nici măcar să anunţe că sistează programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin.
Demarat încă pe vremea fostului ministru Cseke Atilla, programul de screening de col uterin viza depistarea precoce a acestui tip de cancer cu scopul principal de reducere a morbidităţii şi mortalităţii femeilor din această pricină.
Surpriză însă. După jumătate de an (în această primăvară), ministeriabilii au încetat să mai aloce fonduri pentru susţinerea acestui program pe scară naţională.
Surse medicale bihorene spun că poate programul va reîncepe să se deruleze din septembrie, însă nu se pot da asigurări în acest sens.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat zilele trecute că vrea să pună accent pe sistemul medical prespitalicesc, adică să se trateze mai mulţi români în policlinici şi doar urgenţele şi cazurile cronice în spitale. Însă acest lucru nu se va putea realiza decât cu programe naţionale de prevenire solide, pe diferite paliere, care să depisteze afecţiuni în fază incipientă, astfel încât românii să apuce să se trateze în ambulatorii cât încă boala nu îi afectează grav.
Cum însă şi la screeningul de cancer de col uterin au renunţat, iar acum vor să desfiinţeze sub forma „reorganizării” direcţiile de sănătate publică judeţene, cele care duceau informaţia de prevenire în cele mai îndepărtate cătune din ţară, e greu de apreciat cum va reuşi Ministerul Sănătăţii să reducă morbiditatea şi mortalitatea în ţară la cazurile de afecţiuni cronice.