Dacă suferi de o boală de inimă, probabil ştii deja că expunerea la temperaturi ridicate îţi face rău. Iată câteva trucuri pentru a înlătura pericolele ce te pot pândi în zilele caniculare.
Atunci când stai în căldură, inima primeşte o cantitate mai mică de oxigen şi este nevoită să depună un efort suplimentar pentru a pompa sângele în organism. În astfel de condiţii, te poţi confrunta cu dificultăţi de respiraţie, cu o stare de oboseală accentuată, cu bătăi accelerate ale inimii, cu palpitaţii şi cu ameţeli. De aceea, o expunere prelungită la soare poate fi fatală dacă suferi de hipertensiune şi de alte boli cardiovasculare. Aceasta deoarece, în perioadele de caniculă, riscul de infarct şi de atac vascular cerebral este crescut.
Pentru a preveni neplăcerile cauzate de temperaturile ridicate, este bine să încerci să nu ieşi din casă la orele de vârf şi să nu faci plimbări prea lungi. De asemenea, ar fi indicat să eviţi mijloacele de transport în comun atunci când este aglomeraţie. Dacă este necesar să mergi la cumpărături, fă acest lucru dimineaţa sau seara şi alege magazine cât mai aproape de casă.
Evită efortul fizic
Încearcă să nu faci prea mult efort fizic mai ales la mijlocul zilei, atunci când temperaturile sunt cel mai ridicate. Ar fi bine ca în această perioadă să eviţi şi gătitul sau călcatul rufelor timp îndelungat într-o cameră neaerisită, deoarece te poţi deshidrata.
Îmbracă-te lejer
Atunci când ieşi afară din casă, îmbracă-te cu haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul. Poartă întotdeauna o pălărie sau o şapcă şi alege o încălţăminte confortabilă.
Trage draperiile la ferestre
Protejează-ţi ferestrele locuinţei cu draperii în zonele expuse la soare şi închide geamurile pe perioada zilei. Aerisirea este indicat să se facă dimineața şi seara. Ar fi util să îţi achizi