Un copil de nouă ani din comuna Ion Creangă a fost bătut crunt de tată, pentru că nu şi-a îndeplinit norma de lucru pe zi. Părinţii unei fetiţe de un an şi patru luni din aceeaşi comună, diagnosticată cu retard neuromotor, refuză să o interneze într-un centru specializat. Bunicile a trei minore din satele Băhnişoara şi Stăniţa înlocuiesc părinţii decedaţi sau iresponsabili.
Cazurile de copii bătuţi de părinţi şi ”orfani” cu părinţi plecaţi în străinătate sunt din ce în ce mai frecvente şi în satele din jurul Romanului. De furia părinţilor violenţi, de indiferenţa lor şi de sărăcia lucie la care sunt condamnaţi să trăiască, cei mici scapă numai prin intervenţia organelor statului. Centrele de plasament şi asistenţii maternali au devenit, de mulţi ani, casă şi părinţi pentru copii cu probleme mari în familie.
20 de saci de buruiană, norma unui copil de nouă ani
Iulian Z. este un copil de numai nouă ani din comuna Ion Creangă. În ziua de 1 iunie, tatăl băiatului, Dan-Adrian Z., s-a gândit că ar fi mai nimerit să-i aplice o corecţie decât un cadou potrivit vârstei, mai ales că mama băiatului este plecată la muncă în străinătate. Băiatul avea normă de lucru pe zi: 20 de saci de buruiană pentru hrana animalelor. Iulian nu a reuşit să strângă decât cinci saci, motiv pentru care a fost sancţionat serios de tată, cu un cablu. Loviturile puternice i-au provocat lui Iulian mai multe leziuni corporale, fiind, chiar, nevoie de internarea băiatului în spital. “Părinţii copilului trăiesc în concubinaj. Mama este plecată în străinătate. Băiatul a fost crescut, pe rând, de mamă, de bunici şi de tată. Comportamentul violent al tatălui, care a culminat cu internarea copilului, ne-a determinat să propunem stabilirea unor măsuri de protecţie specială”, a spus Lucica Suditu, asistent social în cadrul Primăriei Ion Creangă.
Dincolo de suferinţa fizică, trauma sufle