Bradley Manning îşi aşteaptă marţi verdictul justiţiei militare din SUA în scandalul scurgerii masive de documente către WikiLeaks. Procesul are loc la Baza militară Fort Meade, la nord de Washington, în faţa unei Curţi Marţiale, judecătoarea precizând că îşi va prezenta decizia marţi la ora locală 13.00. Militarul a pledat parţial vinovat pentru zece acuzaţii, pentru care riscă o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare, împotriva sa fiind formulate un număr de 22 de capete de acuzare.
Acuzaţiile formulate împotriva militarului în vârstă de 25 de ani, trimis în faţa unei Curţi Marţiale pentru că a expediat zeci de mii de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks, care le-a postat online, vor fi prezentate de colonelul Denise Lin. Bradley Manning a recunoscut că a transmis aproximativ 700.000 de documente militare şi diplomatice site-ului WikiLeaks, pe când era analist în cadrul serviciilor de informaţii în Irak, în perioada noiembrie 2009-mai 2010, când a fost arestat, scrie Mediafax.
Manning susţine că nu are nici un amestec în dosarul în care este învinovăţit că ar fi ajutat cu bună ştiinţă Al-Qaida.Pentru a-l găsi vinovat de "colaborare cu inamicul", este necesar ca judecătoarea să fie convinsă "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că Manning ştia că aceste documente puteau ajunge pe mâna reţelei teroriste. Soldatul, prezentat de către avocaţii săi ca o persoană fragilizată de tulburări cu privire la identitatea sa sexuală, riscă în total 154 de ani de închisoare pentru celelalte 21 de acuzaţii şi încălcări ale Codului militar, inclusiv "comportament de natură să discrediteze forţele armate", fraudă informatică, furturi şi aducere atingere legii spionajului din 1917.
Apărătorul militarului, avocatul David Coombs a cerut achitarea de acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi "colaborare cu inamicul". Acesta a susţinut că Manning nu este