Observând cu uimire efectul roşiilor din grădina lor de lânga Bucureşti asupra prietenilor, o familie formata dintr-un fost corporatist şi o pictoriţă a decis să producă şi să vânda roşii ce păstrează "gustul de pe vremuri".
Acum patru ani cei doi bucureşteni, Florin Cojocariu şi soţia sa, au decis să lase baltă oraşul şi joburile în multinatională pentru a se muta la ţară, în comuna Gurbăneşti din judeţul Călăraşi, la circa 60 de kilometri
de Capitală.
O roșie bună înseamnă 3 lucruri: soiuri bune, crescute în aer liber, hrănite cu îngrășăminte organice, naturale. Sotii Cojocariu, care si-au deschis o firma de productie cu certificat de mic producător şi o altă firmă de distribuţie cu denumirea CAP Gurbanesti. Ei cultivă numai soiuri heirloom, din semințe selecționate pe perioade de 5-10 ani de fermieri pasionați din lumea întreagă. Nu cultivă hibrizi, iar soiurile nu sunt selecționate pentru rezistență ci pentru aspect și gust. În acest an Florin şi sotia sa, Victoria, distribuie 17 soiuri şi cultivă deja experimental alte 70 pentru a alege soiuri noi pentru anul viitor. Fiecare soi are aspect, gust și aromă diferită, fiind mai bun într-o combinație anume. Victoria le cunoaşte pe toate, intrucât între timp a devenit studentă la
Agronomie.
Cultivarea în aer liber expune plantele la stres (arșiță, secetă, vânt, variații mari de temperatură) și, deși produce pierderi sensibil mai mari decât cultura în solar, garantează gustul special al fructelor. Ca orice fruct și roșia e mai gustoasă când planta a fost supusă unui minim stres pentru că încearcă să-și crească șansele de supraviețuire(semințele sunt în fruct).
La CAP Gurbanesti udarea se face la câteva zile, uneori odată pe săptămână, folosindu-se cantități mari de apă.
Pământul e îngrășat cu mraniță (bălegar de vită compostat ani de zile în câmp) iar plantele sunt hrăni