Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Stanford oferă noi informaţii despre persoanele care citesc postările de pe Facebook.
Potrivit acestui studiu, mesajele şi pozele publicate pe Facebook sunt văzute, în medie, de trei ori mai multe persoane decât crede autorul lor, după cum notează yoda.ro. Astfel, utilizatorii reţelei de socializare tind să subestimeze numărul cititorilor, pentru că se ghidează după numărul de comentarii, like şi share primite de la prieteni.
Nu vrea să schimbe
"Când publici pe o reţea socială e ca şi când vorbeşti unui public din spatele unei cortine. Stii câţi oameni ai invitat, dar nu ştii câţi au venit să te asculte", spune profesorul Michael Bernstein,în acest studiu. În cadrul cercetării au fost analizate mesajele publicate de 220.000 de utilizatori într-o lună. Concluzia studiului: 35% din prietenii utilizatorilor Facebook citesc fiecare postare, media lunară totală fiind de 61% din prieteni.
Deşi Facebook are acces la date despre câte persoane citesc fiecare post, această informaţie este oferită doar firmelor care cumpără publicitate, nu şi utilizatorilor de rând. Reţeaua nu vrea să schimbe acest lucru, pentru că utilizatorii ar posta diferit dacă ar fi exact câţi oameni citesc mesajele lor. Spre exemplu, văzând că sunt citiţi, dar nu primesc comentarii şi like-uri, ar putea scrie mai rar, ceea ce ar fi în dezavantajul Facebook.
În realitate
Conform cercetării, incertitudinea privind numărul de cititori este confortabilă şi pentru utilizatori: dacă nu primesc reacţii de la prieteni când scriu ceva, ei nu sunt dezamăgiţi, pentru că presupun că mesajul nu a fost văzut, deşi, în realitate, a fost citit, dar nu a fost apreciat. “Teama de a fi respinşi este unul din motivele pentru care utilizatorii Facebook tind să-şi subestimeze audienţa pe această reţea socială”, mai spune Bernstei