Zecile de mii de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de cum sunt soluționate acestea, aduc bani „fără număr” breslei avocățești, dar și executorilor sau notarilor publici. De departe, această categorie socială a prosperat indiferent de vremuri.
Pe de altă parte însă, unul dintre parlamentarii din Gorj, Vasile Popeangă, a făcut o interpelare în care a solicitat Ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, să răspundă unui set de întrebări ce vizează impozitele pe onorariile avocaților, executorilor și notarilor publici.
Verificări
Problema este că acestea nu au mai ajuns să fie virate la bugetele locale, deși sumele din impozitele pe veniturile înregistrate de cei mai sus amintiți au fost încasate de DGFP. „Nu avem o situație concretă în acest moment, dar, fiind vorba de bucătăria finanțelor, vom dispune o verificare în acest sens”, a declarat directorul DGFP Gorj, Constantin Șarapatin. În interpelarea sa, Vasile Popeangă arată că aceste impozite se constituie venituri la bugetele locale: „Am înțeles că este o problemă, fiindcă în bugetele primăriilor aceste sume nu au ajuns”, a declarat acesta.
Demersuri la ANAF
Vasile Popeangă mai spune că „Ministerul Finanţelor Publice, care administrează această sursă de venit prin organele competente, are obligaţia de a vira în contul bugetului local 25% din veniturile realizate din încasarea impozitelor provenite din onorariile avocaţilor, ale notarilor publici şi ale executorilor judecătoreşti, fapt ce nu s-a realizat până acum, în ciuda mai multor demersuri către DGFP Gorj și ANAF”.
Avocați, notari și executori de TOP!
Revenind la onorariile avocaților, executorilor judecătorești și notarilor publici, în baza unei informări solicitate DGFP de către Gorj Domino, aflăm că, într-un TOP 10, notarii conduc detașat. DGFP Gorj face mențiunea că aceste venituri a