”Eu imi apar saracia si nevoile”… Asa cum nu sunt de acord cu pasivitatea ”eroului” national din Miorita, nu ma incanta nici perspectiva versului de mai sus. De ce sa-ti aperi saracia? Mai bine lupti impotriva ei. Desigur, Eminescu avea alt mesaj, dar fraza a devenit o lozinca patriotarda, a prins radacini in mintea romanilor.
Oamenii din Pungesti nu sunt de vina fiindca s-au nascut saraci. Poate au un merit in a ramane asa, oricate ocazii le-ar da tarcoale. Nu e vina lor ca a facut Ceausescu o industrializare dementa, fara logica economica, si a uitat ori n-a vrut sa le contruiasca si sosele, ca sa mai vada lumea. Nu sunt vinovati ca i-au intoxicat cu propaganda, atat comunistii, cat si ceilalti, facandu-i sa creada ca Palatul Parlamentului e centrul Universului si nu poate dormi restul omenirii, daca la Cotroceni se vorbeste cu glas tare.
Recent, in comuna a avut loc o dezbatere despre gazele de sist. Vreo 50 de persoane au tinut sa-si apere saracia. Mesajul e simplu: de ce sa faci foraje la mine in curte, fa-le la tine, daca iti convine. Perfect! Se ridica doar doua probleme.
Sunt destui altii care ar vrea sa le vina Chevron in curte. De exemplu, oamenii din Prahova au inteles, inca de acum 100 de ani, ca se poate trai bine din petrol si gaze. Nu am auzit sa refuze cineva o sonda, care ii aduce chirie, ba din contra. Sa citim sau sa recitim Flacarile, de Radu Tudoran, daca vrem sa vedem cum era in perioada interbelica. Nu intamplator, Prahova a fost judetul este cel mai bogat, dupa Capitala. Cand ne consideram buricul targului, sa nu uitam ca lumea nu incepe si nu se termina la Fetesti. Australia, de pilda, regreta ca Exxon, Shell si Chevron amana investitii de 100 miliarde de dolari, fiindca gazele din SUA sunt mai ieftine.
Iar asta este a doua problema: Chevron are unde fora, dar oamenii din Pungesti au alternativa? Poate, agricultura?