Un restaurant londonez se servi saptamana viitaore o bucata de carne cultivata in totalitate in laborator, scrie The Independent.
Este vorba de o friptura din carne de vita creata in totalitate in laborator din celule stem. Pretul – 290.000 de euro. Un eveniment inedit care si-a propus sa demonstreze ca, de fapt, carnea sintetica nu este un mit.
Respectiva bucata de carne cantareste 140 de carne si a fost „confectionata” prin cumularea a mii de fasii subtiri de tesut muscular produse in vitro, explica publicatia citata. Omul care se afla in spatele acestui eveniment mediatic este biologul olandez Mark Post, de la Universitatea din Maastricht. De formatie fizician, el s-a inspirat din tehnicile comune si utilizate de ani de zile pentru reconstruirea in conditii de laborator a diferitelor organe si tesuturi umane.
Pentru realizarea acestei bucati de carne (a nu se confunda cu produsele vegetariane, care imita aspectul de carne, dar contin, in realitate, produse vegetale precum soia), Mark Post a folosit celule stem prelevate din gatul unei vaci. Tesurile sunt create intr-un mediu special, care contine, printre altele, aminoacizi, vitamine, zahar, dar si factori de crestere, hormoni.