OJPC, DSVSA şi DSP sunt doar trei dintre instituţiile care au raportat ieri la Prefectură cât au controlat şi amendat în această vară, prima instituţie amintită deţinând de departe recordul.
Aproape jumătate dintre agenţii economici controlaţi din luna mai încoace de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au şi primit sacţiuni, „recolta” de amenzi fiind impresionantă. De la comercianţii de îngheţată, până la patronii teraselor, de la „samsarii” din pieţe, până la magazinele de carne, au curs amenzile în urma deficienţelor constatate. Produse expirate prezente la comercializare, produse neetichetate, produse a căror etichetă nu era tradusă în limba română, spaţii de depozitare improprii, preţuri neafişate la vedere etc. au adunat sute de amenzi în mai multe campanii tematice.
Şi inspectorii Direcţiei Sanitare – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au raportat controale, însă la amenzi au fost mult mai indulgenţi: patru, în valoare de 3.000 lei. Lista deficienţelor constatate a fost însă, şi în cazul DSVSA, destul de cuprinzătoare: deficienţe structurale şi de flux; neidentificarea spaţiilor în blocul alimentar; lipsa plaselor de protecţie contra insectelor; echipamente de protectie a alimentelor incomplete; nerespectarea compatibilităţii la depozitarea produselor alimentare de origine animală; întreruperea lanţului de frig; neprezentarea tuturor documentelor de conformitate pentru produsele alimentare de origine animală şi non-animală; nerespectarea frecvenţei de prelevare a probelor în cadrul programelor de autocontrol; neconformităţi în ceea ce priveşte asigurarea trasabilităţii produselor alimentare de origine animală (deficienţe de etichetare a produselor alimentare).
Patru agenţi economici controlaţi şi-au pierdut temporar dreptul de a desfăşura activitatea, însă şi-au remediat deficienţele şi activitatea a fost reluat