Cumpărarea de către Primăria Municipiului Zalău a reţelei primare de termoficare a oraşului de la firma ungară E Star Budapesta, aprobată de consilierii locali municipali încă din luna martie, nu a fost finalizată nici până astăzi.
Magistrala de termoficare, în lungime de 10 kilometri, a fost, la începutul acestui an, instrument de şantaj, firma ungară ameninţând că blochează furnizarea agentului termic dacă Primăria nu acceptă răscumpărarea la preţul cerut de ei. Ameninţările au fost chiar puse în practică, căldura în şcolile din Zalău, principalii beneficiari ai încălzirii în sistem centralizat din oraş, fiind oprită câteva zile.
Au urmat negocieri tensionate, la finalul cărora cea care a cedat a fost partea maghiară, aceasta acceptând în cele din urmă preţul propus de municipalitate: 1.450.000 de lei, preţ ce include taxa pe valoare adăugată.
Tranzacţia nu a mai avut însă loc pentru că, potrivit administratorului public al oraşului, Radu Nistorescu, Primăria a primit între timp o adresă de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice prin care era informată că firma ungară face obiectul unor verificări. „Am preferat să stăm să vedem dacă nu sunt şi alte probleme, pentru că nu am vrut să fim şi cu banii daţi, şi să ne trezim şi fără conductă”, ne-a declarat, ieri, Nistorescu.
Administratorul public spune că municipalitatea aşteaptă finalizarea procesului pe care îl are cu firma din Ungaria, dar şi a celorlalte procese pe care societatea respectivă le are, şi abia apoi se va încerca finalizarea tranzacţiei.
Reamintim că lucrurile nu stau prea bine nici în privinţa producerii agentului termic din Zalău, o contestaţie depusă după licitaţia pentru retehnologizarea Uzinii Electrice obligând societatea la reluarea întregii proceduri.
Cumpărarea de către Primăria Municipiului Zalău a reţelei primare de termoficare a oraşului de la firm