Partidul Național Liberal susține realizarea procesului de regionalizare, un element important, parte componentă a unui concept mai larg de modernizare a administrației publice din România. Regionalizarea nu poate fi tratată izolat față de reforma administrației publice din România. Regionalizarea trebuie precedată de o largă dezbatere publică, dar, pe de altă parte, este nevoie să se țină cont și de opiniile specialiștilor în domeniu. Puține instituții și concepte noi au apărut în administrație în ultimii 23 de ani, de la căderea regimului comunist. O modernizare a administrației publice este necesară, dat fiind faptul că are la bază instituții anacronice create în anii ’60, ’70 și ’80, care nu mai corespund realităților actuale.
Din punctul de vedere al Partidului Național Liberal, procesul de regionalizare poate da rezultatele așteptate doar dacă este efectuat în paralel cu o descentralizare reală și dacă se bazează pe principiul subsidiarității. Odată realizate aceste lucruri, mecanismul de luare a deciziilor în administrație va fi dus mai aproape de cetățean, iar problemele comunităților vor fi rezolvate mai rapid. Astfel, administrația publică va deveni cu adevărat eficientă și va lucra pentru cetățean. Acesta nu va mai fi un simplu solicitant, ci beneficiarul serviciilor unor instituții pe care, în calitate de contribuabil, le finanțează.
După cum se știe, liberalii din Alba a abordat și până acum cu responsabilitate subiectul regionalizării României, mai ales că PNL Alba are specialiști care se implică puternic în acest proces. Vorbim, de exemplu, de domnul senator Teodor Atanasiu, președintele PNL Alba, de domnul Simion Crețu, directorul ADR Centru, domnul deputat Dan Coriolan Simedru, membru în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, sau domnul Florin Roman, care este foart