Curtea de Conturi reacţionează la acuzaţiile fostului vicepreşedinte al instituţiei, Tudor Şoitu, care susţine că a fost demis pentru că a insistat să verifice neregulile din sistemul energetic.
Într-un comunicat emis de Curtea de Conturi (CC) este specificat că ex-vicepreşedintele CC nu şi-a executat eficient atribuţiile şi „a întreprins doar acţiuni ce reprezintă interese strict personale”.
Reprezentanţii Curţii menţionează că în cadrul misiunilor de audit efectuate la „Termocom” şi CET-uri, au avut loc încălcări privind independenţa şi imparţialitatea auditorilor şi s-au admis situaţii de conflict de interese. Totodată, misiunea de audit de la „Moldelectrica” s-a desfăşurat ilegal, printr-o dispoziţie a lui Tudor Şoitu, întrucât instituţia nu era inclusă iniţial în Programul activităţii de audit a CC.
Mai mult, fostul vicepreşedinte şi-a depăşit atribuţiile semnând acte în locul preşedintelui Curţii sau dând indicaţii auditorului interne, care se subordonează nemijlocit şefului CC.
Tudor Şoitu susţine că a fost demis pentru că a insistat să verifice neregulile din sistemul energetic
Reprezentanţii Curţii de Conturi susţin că Tudor Şoitu a iniţiat acţiuni care „prejudiciază imaginea instituţiei, nu aduc plus valoare Curţii de Conturi, şi au creat impedimente în dezvoltarea instituţiei”, enumerând litigiile de judecată în care acesta a fost implicat anterior şi exercitând presiune asupra angajaţilor.
„Activităţile desfăşurate de domnul Şoitu, destabilizarea situaţiei şi defăimarea imaginii instituţiei supreme de audit din stat nu i-au lăsat indiferenţi şi pe angajaţii Curţii de Conturi, care au adresat Preşedintelui instituţiei un demers cu solicitarea de a interveni pe lângă conducerea ţări şi organele competente în vederea examinării oportunităţii deţinerii de către Tudor Şoitu a funcţiei de vicepreşedinte al Curţii de Conturi,