Peştera Tăuşoare din Munţii Rodnei, cunoscută drept cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali prin cei aproximativ 20 kilometri ai săi, va fi deschisă în premieră pentru turişti în toamna acestui an. Tariful de vizitare va fi de 20 lei de persoană.
Peştera, situată pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost vizitată doar de grupuri de specialişti în domeniu, având în vedere că accesul în zonă şi în cavernament este unul dificil, potrivit Agerpres.
Custodele peşterei, Crin Triandafil Theodorescu, a declarat marţi că, potrivit regulamentului de ecoturism, Peştera Tăuşoare nu va fi deschisă turismului de masă, ci doar unor grupuri restrânse, de maximum zece persoane, care vor putea vizita peştera de două ori pe lună.
Vizitarea peşterei se va face doar cu echipament de protecţie special şi în urma semnării unei declaraţii pe propria răspundere, având în vedere că este nevoie de o condiţie fizică bună pentru a putea străbate traseul lung de un kilometru, care coboară până la o adâncime de peste 200 metri.
Peştera se află în custodia Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, iar Consiliul Judeţean a înaintat un proiect de hotărâre prin care se stabilesc tarifele de acces în cavernament. Astfel, tariful de vizitare este de 20 lei de persoană, cel de fotografiere este între 100 şi 500 lei pentru filme documentare şi de 1.000 lei pentru filme artistice, iar tariful pentru fotografierea peşterii în scop comercial este între 100 şi 500 lei, în funcţie de raza de distribuire a fotografiilor.
Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor se află la o altitudine de 964 metri în Munţii Rodnei, accesul făcându-se din comuna Rebrişoara, pe DJ 172D, spre Valea Gersei. Galeriile sale măsoară o lungime de circa 20 kilometri, însă dimensiunile exacte vor fi stabilite în urma operaţiunii de cartare ce se desfăşoară în prezent în baza unui pro