Rezervele, reasigurarea şi, în cazuri critice, nivelul de lichidităţi disponibil în bănci şi casierii sunt cei mai importanţi trei indicatori care definesc gradul de siguranţă al unei societăţi de asigurare. Capital a realizat un top în funcţie de aceşti parametri
Societăţile de asigurare din România s-au protejat, în 2012, mai mult decât au făcut-o în anii precedenţi. Ele au cumpărat mai multă reasigurare, au constituit ceva mai multe rezerve şi, în plus, au ales să păstreze o parte mai mare a activelor în cash. Unele societăţi au înregistrat chiar creşteri spectaculoase, cel puţin în ceea ce priveşte reasigurarea. Ca pondere în totalul subscrierilor, se poate observa o creştere a primelor cedate în reasigurarea faţă de 2011, de la 20% la peste 26%.
Cu mult peste această medie se situează Uniqa Asigurări care cedează aproape jumătate din primele brute. Dintre celelalte societăţi de asigurare mari aparţinând grupurilor străine, Omniasig a mai apelat la reasigurare în exact aceeaşi pondere ca în 2011.
Pe de altă parte, cea mai mare creştere anuală o regăsim la Astra Asigurări, care a şi fost liderul pieţei în ceea ce priveşte primele brute subscrise în ultimii trei ani. Societatea cu capital românesc a ajuns să cedeze aproximativ 29% din primele brute, cu puţin peste media pieţei. La coada clasamentului, cu o pondere neglijabilă a reasigurării se situează două dintre societăţile cele mai active pe zona RCA şi, în cazul uneia dintre ele şi pe segmentul asigurărilor de locuinţă.
Este vorba despre Groupama şi Euroins cu doar 9,2%, respectiv 8,8% din portofoliu reasigurat. Prin reasigurare, societatea din România transferă o parte a riscurilor, dar şi a beneficiilor, către o altă companie.
Societatea locală apelează la reasigurător cu acelaşi scop cu care noi apelăm la societatea de asigurare, adică pentru a cumpăra protecţie. Cea mai mar