Salvatorii care au intrat în subteranul Salinei Praid a identificat un incendiu într-o galerie părăsită, la două sute de metri de suprafaţă, în care ard lemn, grinzi şi planşeul de protecţie a galeriei, forţele de intervenţie încercând să stingă flăcările, dar au nevoie de o conductă de un kilometru.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, marţi, că după evacuarea turiştilor, a bolnavilor aflaţi la tratament şi a muncitorilor care exploatau sare, în subteran au intrat salvatori de la mina Praid, care au făcut recunoaşterea zonei şi au evaluat situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Salvatorii au depistat un incendiu izbucnit într-o galerie părăsită, cu două etaje mai jos faţă de zona de vizitare şi de tratament, la o adâncime de aproximativ două sute de metri de suprafaţă.
Pompieri militari de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc, pompieri voluntari de la serviciul pentru situaţii de urgenţă al localităţii Praid şi patru salvatori de la mină au intrat în subteran cu trei autovehicule ale salinei, întrucât gabaritul autospecialelor nu a permis accesul lor în galerii. Echipele au stabilit că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi de lemn, grinzi şi planşeul de protecţie a galeriei.
"Forţele de intervenţie au acţionat cu stingătoare, însă, din cauza cantităţii mari de jar, incendiul nu a putut fi lichidat. A ars şi arde lemn pe o surprafaţă de 30 de metri pătraţi, grinzi şi planşeu. Conducerea minei a luat decizia de a cumpăra un kilometru de conductă, pentru că la o distanţă de o mie de metri de focar există o sursă de apă de unde se poate face alimentarea pentru inundarea zonei, astfel încât incendiul să poată fi lichidat", a spus Ciobotariu.
Potrivit acesteia, flăcările nu prezintă pericol de propagare, iar incendiul urmează să fie lich