Măsura este propusă de profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, ca urmare a dezinteresului pentru pregătire al celor căzuți la prima sesiune de examen. Cinci absolvenţi au fost prezenţi, miercuri, la orele de pregătire organizate la Casa de Cultură din Roman.
De la începutul programului de pregătire pentru a doua sesiune a bacalaureatului a trecut o săptămână. Absolvenţii claselor a XII-a nu au conştientizat, încă, importanţa acestui examen pentru viaţa lor şi au rămas acasă, deşi peste 300 de absolvenţi nu au promovat proba scrisă la matematică. “Explicaţia mea privind absenţa acestor tineri de la programul de pregătire este că subiectele la matematică au fost, în acest an, mult mai uşoare decât anul trecut. Cine a avut de luat acest examen l-a luat. Ceilalţi nu îşi dau interesul să înveţe, mai ales că aceste ore de pregătire sunt gratuite”, a spus profesorul Laurenţiu Dan Laurenţiu, primarul municipiului Roman.
Deşi acesta şi-a lăsat treburile de la primărie pentru a susţine orele de pregătire, în sala mică a Casei de Cultură din Roman nu erau mai mult de doi absolvenţi, cărora li s-au alăturat, cu întârziere, alţi trei. Cu o participare atât de “numeroasă”, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu a dat un procent de promovabilitate la sesiunea din toamnă a bacalaureatului. “Numărul celor care nu au luat bacalaureatul echivalează cu populaţia unui liceu. Având în vedere absenţa lor de la orele de pregătire, prevăd că peste 60% nu vor trece BAC-ul de toamnă”, a spus profesorul Leoreanu.
Acesta consideră că, în cazul absolvenţilor care nu reuşesc să ia bacalaureatul, statul ar trebui să ia măsuri coercitive. “Statul plăteşte profesori, face investiţii în învăţământ. Ar trebui să existe şi o responsabilizare din partea absolventului. Dacă, în timpul anului şcolar, elevului i se sistează alocaţia la un anumit număr de absenţe, ar trebui ca statul să găsească o