O comisie de juriști și alți reprezentanți ai intituțiilor statului analizează situația juridică a siturilor arheologice importante din județul Tulcea, pe listă fiind înscrise Cetatea Enisala, precum și siturile Argamum – Jurilovca sau Halmyris – Murighiol.
Potrivit declarației prefectului Lucian Simion, în perioada imediat următoare va fi finalizată analiza situației acestor situri arheologice urmând ca Prefectura să transmită către Ministerul Culturii o propunere.
„Este vorba de 18 situri, cele mai importante din judeţul Tulcea, care pot fi vizitate de turişti şi până la sfârșitul acestei luni vom trimite o primă propunere la Ministerul Culturii. Comisia pe care am constituit-o, şi din care fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai OCPI, ai ICEM, precum şi de la Direcţia pentru Cultură, a început să lucreze în urmă cu patru luni astfel încât să găsească soluţii pentru clarificarea situaţiei juridice a acestor situri arheologice. Atâta timp cât nu este definitivată această chestiune, este foarte greu să investești pe ele, să le administrezi, să le asiguri paza și să faci ceea ce ar trebui în condițiile în care aștepți să vină turiști sau vizitatori la un asemenea sit. Suntem aproape de final cu acest lucru și vom trimite această propunere pentru stabilirea exactă a situației juridice a terenurilor”, a declarat prefectul Lucian Simion.
Potrivit aceleaşi surse, siturile arheologice pot trece în administrarea Consiliului Judeţean, prin ICEM, sau în cea a Consiliilor Locale ale comunelor, dacă acestea vor dori să le preia în administrare.
„Siturile arheologice pot trece în patrimoniul Consiliului Județean şi indirect către ICEM, ca administrator. De asemenea, dacă există solicitări din partea primăriilor că vor să administreze acele situri arheologice, suntem de acord, însă aceste primării trebuie să ne înştiinţeze că îşi doresc acest l