Banca "Fortuna" a avut soarta tristă
a unui copil din lumea a treia: s-a născut nebăgată în seamă de nimeni și a murit în tăcere la vîrsta de un an, lovită necruțător cam de toate bolile teribile ale tranziției românești.
În iulie 1995, doamna Wong Cheung Wing, cetățean american, deschide Banca Comercială "Fortuna", depunînd la Banca Română de Dezvoltare jumătate din capitalul social, adică 2,5 milioane USD, din contul personal. În termen de un an ar fi trebuit să depună alți 2,5 milioane USD, însă propriii angajați au scutit-o de această plată, e drept, cu prețul primilor 2,5 milioane USD depuși deja. Ceilalți acționari ai băncii sînt Alexandr Dokychuk, Nicolae Ciontea și Aurică Stoica.
În iulie 1996, BNR
îi retrage Băncii Comerciale "Fortuna" autorizația de funcționare pe motiv că banca nu a efectuat nici o operațiune.
Plecată în SUA după ce i se tot spusese în România că este în pericol să-i fie răpit copilul, doamna Wong află cu durere că a pierdut o bună parte din banii băgați pînă la acel moment în bancă. Într-adevăr, banca nu efectuase operațiuni bancare, însă, timp de un an, investise foarte mult în oameni. Și nu în oameni pe care nu-i cunoștea și ar fi putut să-i tragă țeapă, ci în oameni foarte apropiați: directorul general, Nicolae Ciontea, vicepreședintele băncii, Aurică Stoica, și șefa departamentului juridic, abila Lucia Abil.
În "Raportul de expertiză contabilă judiciară"
întocmit în vederea începerii urmăririi penale împotriva celor care au devalizat banca se arată că nu au fost respectate prevederile Legii 82/1991 (e vorba de legea contabilității). Iată ce consemnează raportul: neîntocmirea unui graf al circuitului documentelor și inexistența unor atribuții scrise precise și clare ale fiecărui angajat; în ceea ce privește operațiunile cu numerar nu au fost respectate procedurile specifice pentru asemene