-AA+A
Nume noi pentru 15 străzi din Bistriţa foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNÎn nomenclatorul străzilor din Bistriţa au intrat, în urma şedinţei Consiliului Local de miercuri, 15 nume noi, între care trei nume de personalităţi locale.
Este vorba, în primul rând, în ordinea listei supuse la vot, despre actorul Adrian Pintea, născut la Oradea şi mutat la Bistriţa cu familia, unde îşi petrecea vacanţele în timpul facultăţii, unde avea prieteni între tinerii artişti şi era admirat. A jucat în filme roluri de haiduci, a lăsat multe piese înregistrate în fonoteca radioului, l-a jucat pe Hamlet şi a desfăşurat o carieră universitară, ajungând profesor doctor la Universitatea Naţională de Artă Dramatică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. A fost, de asemenea, un scriitor veritabil. S-a stins răpus de o boală necruţătoare în plină forţă de creaţie.
Corneliu Botoş, al cărui nume îl va purta o altă stradă, este legat de dansul popular, de cultura tradiţională. S-a născut pe 13 octombrie 1934 şi a fost angajat metodist la Casa de Cultură, dansator şi apoi coregraf, unde şi-a dat măsura valorii şi carierei de o viaţă, pensionându-se de la aceeaşi instituţie. A fost membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România şi s-a mutat de curând la cele veşnice.
Alfred Dahinten, născut la 1884, este sas la origine, a fost pilot de profesie şi a făcut primele fotografii aeriene cu Bistriţa. Se spune că l-ar fi adus pe regele Carol al II-lea pe calea aerului din Portugalia. După Unire, a devenit pilot în armata română şi a înfiinţat linia aeriană Cluj-Bucureşti, fiind şeful aeroportului din Someşeni. A murit în plină forţă, într-un accident petrecut în 1931.
Vom mai călători pe străzi purtând numele Henri Coandă - ilustrul român, geniu al creativităţii tehnice, Conrad Haas şi Hermann Oberth, doi saşi transilvăneni pionieri ai rachetelor, la scară mo