Unele intervenţii chirurgicale din clinicile de stat de la noi costă câteva zeci de mii de lei. Chiar dacă oficial pentru pacienţii asiguraţi plăteşte Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în realitate, oamenii dau „atenţii“ şi de trei ori mai mari decât costul operaţiei
În multe cazuri, o intervenţie chirurgicală te scapă mai repede de-o boală decât medicamentele. Dar te şi usucă de bani, dacă n-ai o poliţă eliberată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină sau dacă vrei să reduci perioada de aşteptare.
Reporterii „Adevărul“ au aflat, de pe holurile spitalelor, cât dau pacienţii medicilor pentru a avea certitudinea că intervenţiile chirurgicale la care sunt supuşi se desfăşoară fără complicaţii.
Oficial, preţul unei operaţii de apendicită variază între 370 şi 684 de lei, intervenţiile mai complicate au costuri pe care puţini moldoveni şi le pot permite.
De exemplu, în catalogul de tarife din Sănătate, o operaţie ortopedică de endoprotezare a şoldului costă 12.797 de lei, preţul pentru un drenaj ventricular ajunge la 2.120 de lei, tariful pentru îndepărtarea malformaţiilor anteriovenoase cerebrale e de 1.809 lei, iar o proteză aortică costă 4.235 de lei.
MENIUL ATENŢIILOR
La Institutul Oncologic, o mastectomie costă oficial între 294 şi 613 lei, în funcţie de tipul şi complexitatea operaţiei. Neoficial, preţurile sunt cel puţin triple. „Ieri am fost operată. Am dat 300 de lei la anestezist, 1.200 de lei la medicul care a condus operaţia şi 1.000 de lei la asistenta principală. Mai departe îşi împart banii între ei“, a spus Viorica, o pacientă venită din Călăraşi.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unei intervenţii de îndepărtare a unui lob al plămânilor. „Chiar dacă sunt asigurată, tot am plătit. I-am dat medicului 100 de dolari şi 200 de lei anestezistului. Dar după operaţie“, ne-a mărturisit şi Svetlana Ciob